Esmée

Esmée2017-03-28T14:50:01+00:00

Esmée van Doorn woont in Schiedam en maakt voor haar eigen bedrijf teksten, illustraties en lesmaterialen voor kinderen. “Voor het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam heb ik bijvoorbeeld een website ontwikkeld voor kinderen die opgenomen moeten worden. Met antwoorden op allerlei vragen over ziekenhuisopnames en een digitaal dagboek voor kinderen. Om ze minder zenuwachtig te maken.”

“Ik zat met een vriendin in de sauna en er voelde iets niet goed aan. Omdat ik direct wist dat het niet klopte, heb ik de huisarts gebeld. Twee dagen later, op vrijdag de 13e, zat ik in datzelfde Sint Franciscus Gasthuis voor een mammografie. Er werd een biopt genomen met zo’n naaldje. Klinkt eng, maar valt mee. Redelijk snel daarna was de conclusie dat ik voor 95% zeker borstkanker had. Je begint met één arts, en dan volgt al snel een volgende. Dan weet je: het is niet goed.”

Beladen woord

“Bij de oncoloog kreeg ik het hele lijstje: operatie, chemotherapie, ratiotherapie en aan het eind hormoontherapie. Ik vond alles prima, maar dacht wel ‘alsjeblieft géén chemo!’. Er speelde alleen maar door m’n hoofd: ‘ik moet aan de chemotherapie’. Als het nodig is kan het natuurlijk levens redden. Maar als het niet echt nodig is, dan toch liever niet. Het woord chemotherapie maakt kanker zo beladen.”

Geen chemotherapie nodig

“Er werd ook gevraagd of ik mee wilde doen aan een onderzoek met de MammaPrint. Ik wist helemaal niet wat het was, maar ik greep alles aan om de kans te vergroten om niet aan de chemo te hoeven. Ze gebruikten gewoon een stukje weefsel na de operatie en de uitslag was dat ik inderdaad geen chemotherapie hoefde. Dan krijg je ineens een simpel A4-tje waarop staat: ‘Low Risk’. Ik kon wel een gat in de lucht springen. Ik kon gewoon doorgaan met het mooie leventje dat ik heb. Zonder chemo was mijn behandeling heel goed te doen. De bestralingen, de operatie, het verliep allemaal heel goed.”