Wynanda

Wynanda2017-03-28T14:50:19+00:00

Wynanda Koot – getrouwd, twee volwassen kinderen en een kleinzoon – is twee jaar geleden gepensioneerd. Ze werkte daarvoor bij de Vrije Universiteit in Amsterdam als hoofd van een service- en labafdeling bij Aardwetenschappen. Begin 2016 kreeg ze de diagnose borstkanker na een mammografie ‘in de bus’ voor het bevolkingsonderzoek.

Wynanda kreeg eind 2015 een oproep voor de tweejaarlijkse mammografie. Op 13 januari had ze een afspraak voor de ‘borstenbus’ zoals ze het zelf noemt. “De laborante zag een melkklier die ze even apart op de foto wilde hebben en haalde er een collega bij. Toen wist ik het eigenlijk al …”, vertelt Wynanda. Na drie dagen belde de huisarts met het vermoeden dat er iets niet in orde was. Er volgde direct een afspraak in het ziekenhuis en de uitslag van de scan en de biopsie was er snel. “Ik had een erg agressieve tumor in m’n borst en moest snel geopereerd worden.”

MammaPrint afgeraden

De tumor was 3 cm, her2-positief en hormoongevoelig. Al voor de operatie had Wynanda om een MammaPrint test gevraagd. “Ik was op internet op zoek gegaan en op mammaprint.nl las ik dat in principe iedereen ervoor in aanmerking komt.” Maar volgens de behandelend arts had de test door de agressiviteit van de tumor waarschijnlijk geen nut. De MammaPrint werd afgeraden. “Ook na de operatie heb ik er nogmaals om gevraagd, maar het werd wéér afgewezen.” De wetenschappelijke publicatie van het MINDACT-onderzoek in april 2016 verruimde echter de richtlijnen voor het toepassen van de MammaPrint. Daardoor werd de test alsnog uitgevoerd toen Wynanda de 21 bestralingen al achter de rug had.

Alsnog Hoog Risico

“Ik hoopte echt dat het hele traject van de chemo niet nodig zou zijn. Zelfs toen ik al wist dat ik een agressieve tumor had.” De uitslag van de MammaPrint was helaas Hoog Risico. Men wilde geen enkel Risico nemen en chemo was echt nodig. “Toen ik het eenmaal helemaal zeker wist besloot ik er tegenaan te gaan. Ik ga er alles aandoen en wil niet over een aantal jaren denken ‘had ik maar’. De MammaPrint was een steun waardoor ik niet meer twijfelde. Daardoor kon ik echt voor het hele chemotraject gaan. Ik heb nu ook niet het gevoel dat ik het zo zwaar heb met de chemo. Sterker nog, ik voel me een enorme bofkont. Ik heb geluk gehad doordat ze die tumor in die borstenbus konden zien. Stel je voor dat ik een jaar later was gekomen? Ik heb niets te klagen!”