Er bestaan geen identieke borstkankertumoren, daarom reageert elke patiënt anders op behandelingen. Voor vrouwen met vroeg stadium van borstkanker, zijn er de MammaPrint- en BluePrint-test, die samen een persoonlijk profiel van uw tumor opleveren die patiënten en artsen informatie geeft over de kans op uitzaaiingen van borstkanker.

MammaPrint

MammaPrint is een test die 70 specifieke genen onderzoekt in uw tumor, om te bepalen hoe agressief deze is. MammaPrint bepaalt dus hoe groot de kans op uitzaaiingen is.

Als u borstkanker heeft stelt uw arts een behandelplan op dat afhangt van de klinische kenmerken van de tumor zoals bijvoorbeeld de grootte van uw tumor, de graad van uw tumor, en de aanwezigheid van eventuele door borstkankercellen aangetaste lymfeklieren. Deze factoren, kunnen eventueel samen met de uitslag van de MammaPrint, helpen een persoonlijk behandelplan op te stellen en u en uw arts te helpen bij de beslissing of u wel of geen chemotherapie nodig heeft.

MammaPrint is een belangrijke aanvulling op de reguliere klinische factoren die artsen gebruiken voor het samenstellen van het juiste behandelplan. De uitslag van de MammaPrint-test geeft een nauwkeurige risico-inschatting voor de patiënt. Hierdoor hebben u en uw arts toegang tot extra informatie voor het kiezen van een optimale en best passende behandeling. Met uw arts kunt u bespreken of de MammaPrint in uw situatie geschikt is.

Klik hier voor meer informatie over MammaPrint

BluePrint

Naast de MammaPrint kan uw arts ook de BluePrint-test aanvragen. BluePrint is een test die 80 specifieke genen onderzoekt in uw tumor, om te bepalen welk moleculair subtype uw tumor heeft. De borstkankertumor wordt ingedeeld in een van de volgende subtypes: Luminaal-, HER2-, of Basaal-Type. Het moleculaire subtype levert waardevolle informatie over het gedrag van de tumor en over de respons op therapieën.

Klik hier voor meer informatie over BluePrint