- Per direct vergoed voor vrouwen ouder dan 50 jaar met hormoongevoelige, HER2-negatieve borstkanker en 0-3 betrokken lymfeklieren (met een klinisch hoog risico)
- Door MammaPrint kan overbehandeling met chemotherapie onder deze vrouwen met maar liefst 61% dalen
- Beslissing van Zorginstituut Nederland vergroot de toegankelijkheid tot gepersonaliseerde zorg
Agendia, een toonaangevend moleculair diagnostisch bedrijf gevestigd in Amsterdam en Irvine (VS), is verheugd dat de innovatieve en alom bekende borstkankertest, MammaPrint, na uitgebreide evaluatie nu is opgenomen in het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering. De toekenning geldt voor vrouwen ouder dan 50 met hormoongevoelige, HER2-negatieve borstkanker met 0-3 betrokken lymfeklieren (met een klinisch hoog risico). Deze mijlpaalbeslissing, genomen door het Zorginstituut Nederland (ZIN), markeert een cruciale stap voorwaarts in het bieden van gepersonaliseerde zorg aan vrouwen die getroffen zijn door borstkanker en kan overbehandeling met chemotherapie onder deze groep met maar liefst 61% doen dalen.
MammaPrint
MammaPrint is een zogeheten genexpressietest voor borstkankerpatiënten. Het vertelt artsen op basis van 70 genen die essentieel zijn voor het al dan niet uitzaaien van de kanker, hoe agressief de tumor is en of de kans op terugkeer hoog of laag is. Hiermee kunnen artsen de behandeling aanpassen en beslissen of extra behandelingen zoals belastende chemotherapie nodig zijn.
Tot 61% minder chemotherapie door MammaPrint
Om in aanmerking te komen voor opname in het basispakket moet een product voldoen aan “de stand van wetenschap en praktijk”. Hiervoor diende Agendia nieuwe overtuigende resultaten van de lange-termijn-opvolgingsdata van de toonaangevende MINDACT-studie in bij het Zorginstituut Nederland om getoetst te worden aan dit wettelijke criterium.
De MINDACT-studie[1] omvatte bijna 7.000 Europese vrouwen met vroeg stadium borstkanker, waarvan meer dan 2,000 patiënten uit Nederland kwamen. Uit de studie bleek dat de MammaPrint-test bij vrouwen met hormoongevoelige, HER2-negative borstkanker behandeling met chemotherapie met maar liefst 61% kan verminderen.
Op basis van de MINDACT-data concludeerde ZIN dat het inzetten van MammaPrint voldoet aan de “stand van wetenschap en praktijk”. Met dit besluit wordt MammaPrint per direct vergoed vanuit het basispakket voor vrouwen ouder dan 50 met hormoongevoelige, HER2-negatieve borstkanker met 0-3 betrokken lymfeklieren (met een klinisch hoog risico). Dit betreft ongeveer een derde van alle hormoon gevoelige HER2-negatieve vroeg stadium borstkanker in Nederland.
Emiel Rutgers, emeritus-hoogleraar chirurgische oncologie aan de Universiteit van Amsterdam en als oncologisch chirurg lange tijd nauw betrokken bij de klinische onderzoeken met MammaPrint, zegt:
“Het is voor patiënten met borstkanker een groot voorrecht in Nederland te wonen, want de borstkankerzorg is hier heel goed. Nederland heeft een belangrijke stap gezet, want patiënten ouder de 50 jaar met hormoongevoelige borstkanker met minder gunstige kenmerken (klinisch hoog risico) krijgen nu met behulp van MammaPrint de mogelijkheid om de keuze wel of geen aanvullende preventieve chemotherapie beter te kunnen maken. Het belangrijke nieuws is dat het Zorginstituut Nederland heeft besloten dat de MammaPrint-test opgenomen kan worden in het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering. Dit is een hele belangrijke stap en ik ben heel verheugd dat de test nu beschikbaar is voor vrouwen voor wie het heel nuttig is.”
Mark Straley, CEO van Agendia voegt toe:
“De opname van de MammaPrint-test in het basispakket is een belangrijke stap voorwaarts voor vrouwen met borstkanker. Het stelt hen in staat om toegang te krijgen tot geavanceerde diagnostiek die de basis legt voor behandelbeslissingen op maat. We zijn dankbaar voor de erkenning van het belang van precisiegeneeskunde door Zorginstituut Nederland en kijken ernaar uit om blijvend bij te dragen aan betere resultaten voor borstkankerpatiënten.”
Professor Laura van ’t Veer, samen met professor René Bernards oprichter van Agendia en hoogleraar laboratoriumgeneeskunde en programmaleider van het UCSF Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center Breast Oncology Program (BOP) aan de Universiteit van Californië, San Francisco, zegt:
“Ik ben bijzonder verheugd over het langverwachte besluit van Zorginstituut Nederland om de MammaPrint in het basispakket op te nemen. Dit kan gezien worden als een overwinning voor de gezondheidszorg in Nederland. Het markeert een mijlpaal, niet alleen voor medische innovatie, maar vooral voor de duizenden vrouwen per jaar bij wie borstkanker wordt vastgesteld.
De vergoeding voor de MammaPrint-test onderstreept ons toewijding voor op bewijs gebaseerde, patiëntgerichte zorg. Het stuurt een krachtige boodschap dat het welzijn van vrouwen van groot belang is. Dit is een cruciaal moment waar wetenschap, compassie en beleid samenkomen om de levens van vrouwen die getroffen zijn door borstkanker te verbeteren. Ik ben vol dankbaarheid en hoop voor de toekomst, en ik wil mijn oprechte dank uitspreken aan alle hardwerkende medewerkers van Agendia die gedurende 20 jaar zo hard werkten aan deze innovatie.”
[1] Piccart M. et al. 70-gene signature as an aid for treatment decisions in early breast cancer: updated results of the phase 3 randomised MINDACT trial with an exploratory analysis by age. Lancet Oncol, 2021.